Saturday 17 June 2006

San Antoni

Ταξιδεύοντας και γνωρίζοντας κάθε μέρα περισσότερο τον κόσμο της Ισπανίας, κατάφερα να την αποκρυπτογραφήσω και να την απομυθοποιήσω λίγο. Πράγμα δύσκολο, αφού όλοι έχουμε πάντα τις στερεότυπες ιδέες και εικόνες μας, θετικές ή αρνητικές. Μετά από αυτούς τους μήνες που έζησα εδώ όμως, άλλοτε νευριάζοντας μαζί τους κι άλλοτε μένοντας απλά γοητευμένη, κατέληξα σε ένα μάλλον απογοητευτικό συμπέρασμα. Δεν είναι πως μου φαίνεται τόσο έντονο, ούτε πως είχα πριν μεγάλες προσδοκίες. Εξάλλου, οι λιγοστοί με τους οποίους το συζήτησα -Ισπανοί και μη- δεν συμφώνησαν μαζί μου, αν και μου έδωσαν ένα κάποιο δίκιο. Επιπλέον, μπορώ να κατανοήσω και να "δικαιολογήσω" μέχρι ενός σημείου τις νοοτροπίες και καταστάσεις που με οδήγησαν σε αυτές τις σκέψεις. Εννοείται μάλιστα πως δεν θα μπορούσαν να μου ταιριάξουν απόλυτα, αφού προέρχομαι από διαφορετική κουλτούρα όσο κι αν έχουμε μια κοινή μεσογειακή γραμμή. Ήρθε όμως σε αντίθεση με την ιδέα που είχα σχηματισμένη στο μυαλό μου και κατέστρεψε ένα μέρος της γοητείας που μου ασκεί η χώρα και αυτό που αντιπροσωπεύει για εμένα.
Το νέο χαρακτηριστικό που πρόστεσα στη λίστα των Ισπανών είναι ένα καθόλου γοητευτικό επίθετο: επιφανειακοί. Δεν το αποδίδω σε όλους -θα ήταν λάθος από την πλευρά μου- αλλά δυστυχώς σε ένα σημαντικό ποσοστό. Ιδίως επειδή το συνάντησα πολύ σε κόσμο της γενιάς μου και λίγο μεγαλύτερο. Συχνά μου δίνουν την εντύπωση ατόμων του "φαίνεσται", με πολύ μικρή δόση του "αισθάνεσται" και του "συνειδητοποιείν". Με επιπολαιότητα αντιμετωπίζουν καταστάσεις, για τα μάτια του κόσμου "επαναστατούν", στην επιφάνεια του μυαλού και των συναισθημάτων τους παραμένουν όταν επιλέγουν την ζωή τους και όταν διασκεδάζουνε. Το άλλο άκρο από αυτό που φανταζόμουνα.

Μεταξύ πίκρας και θαυμασμού πάντως, πρέπει να τους παραδεχτώ κάτι. Όταν πρόκειται για διασκέδαση, μπορούν να οργανώσουν από το πιο μικρό και ασήμαντο γεγονός την πιο καταπληκτική fiesta! Viva San Antoni και η πρώτη μου συναυλία των Boikot ;)

4 comments:

αερικο said...

Υπαρχει περιπτωση να ειναι συνειδητοποιημενα επιφανιακοι και επιπολαιοι;; Ισως για να μην στεναχωριουνται και αγχωνονται; Πηπως ειναι οπαδοι του "ενα παιχνιδι ειναι η ζωη"; Λεω εγω τωρα..:-)
Καλημερα Sikelia!

Σικελια said...

Βρε λες να τα παρεξηγησα τα παιδια? ;)

Thrasos said...

Geia soy re Kelly! polly to xarika to post sou ,kai eksigoume!

Loipon exeis pesei nomizw diana gia yous ispanous alla epeidi eimai proodeutikos anthrwpos tha prepei na pw pws den uparxoun stereotypa :p Alla basika kati mou leei pos oi espanoi einai gamw gia ta party klp alla gia parapano den... auti tin entupwsi exw sximatisei apo tin mikri empeiria mou me tin ibiriki xersoniso.

Apo tin alli autoi ta party ta anakalipsane to 78(nomizw) mexri tote party kanane mono oi stratiwtikoi, opote fantasou 50 xronia katapiesmenis diaskedasis na ksexinontai se mia genia . :-)

todo por los BoiKot h ispania den einai mono manu ciao exei kai sobari mousiki :-)
Tsekare epeisis kai hamlet kai ojos de brujo, ta spane alla den exoun toso politiko stoixo. Oi teleutaioi einai oi trypes tis espanias(psilokiriolektika omos giati exoun kana duo kommatakia copy-paste apo tin elliniki punk skini)

hasta luego chica

Σικελια said...

Θρασούλη είπες την μαγική λέξη: δικτατορία. Η επιρροή του Φράνκο φαίνεται παντού. Όλα είναι μια αντίδραση. Λογικό και αναμενόμενο. Αν το καλοσκεφτείς από την δική μας γενιά και μετά σχεδόν γεννήθηκαν αποδεσμευμένοι από τον ζυγό του. Γι'αυτό και ο κάφρικος μερικές φορές τρόπος διασκέδασής τους, η υπερβολή στην έκφραση συναισθημάτων, η προσκόλληση στην τοπική τους καταγωγή (καταλανοί, βαλενθιάνοι κλπ), ίσως και οι ελευθεριότητές τους στυλ γάμοι ομοφυλοφίλων ή διευθυντής και υπάλληλος να καπνίζουν μαριχουάνα μαζί. Δεν έχουν όρια. Είναι σαν μικρά παιδιά που το έσκασαν για λίγες ώρες από το παράθυρο.

Πες μου περισσότερα για τα τραγούδια που αναφέρεις των ojos de brujo. Αν μπορείς πέρασέ μου κανένα να ακούσω. Τους είδα σε ένα φεστιβάλ πριν λίγο καιρό και δεν μου θύμισαν σε τίποτα Ελλάδα. Έχουν δημιουργήσει όμως ένα πολύ καλό κράμα μουσικών ειδών. Απίστευτη η τύπισσα, ζωντανά την ευχαριστήθηκα ακόμα περισσότερο. Κάνε προώθηση λοιπόν ;)

besossss