Thursday 30 March 2006

Hold your breath!

Αγοράζεις ένα αυτοκίνητo. Το πληρώνεις. Πληρώνεις τις πινακίδες για να μπορούν να σε φακελώσουν και να σου γράψουν πιο εύκολα την κλίση όταν θελήσουν. Πληρώνεις τους κλέφτες στην ασφαλιστική για να σε αποζημιώσουν - περίπου - όταν εμφανιστούν οι νομικά επωνομαζόμενοι κλέφτες. Στο τέλος του χρόνου πληρώνεις και την φίλη μας την Εφορία. Γιατί δεν γίνεται ρε φίλε να έχεις αυτοκίνητο όταν τόσοι άνθρωποι πηγαινοέρχονται με το Μετρό και να μην συνεισφέρεις κάτι προς ηθική τους ικανοποίηση.

Χτίζεις ένα σπίτι. Αν είσαι τυχερός έχει ξεμείνει κάποιο οικοπεδάκι κληρονομιά από τον προπάππου. Για να γίνει η μεταβίβαση στο όνομά σου θα πληρώσεις. Δεν είναι σαν την εσάρπα που σου άφησε η γιαγιά κρυμμένη στο μπαούλο. Πληρώνεις αρχιτέκτονες, μάστορες, υλικά, αλλά πριν από αυτό τι κάνεις; Πληρώνεις στην κυρία Πολεοδομία ένα "συμβολικό" ποσό για να σου δώσει την άδεια. Τι νόμιζες; Ότι μπορείς να κάνεις το σπιτάκι σου όπως και όπου θέλεις; Και μην ξεχνάς. Στο τέλος του χρόνου - ναι, στο τέλος κάθε χρόνου - έχεις την φίλη μας. Αν έχεις φυτέψει τις γαρδένιες που σε συντρόφευαν με την μυρωδιά τους από την παιδική σου ηλικία, αν έχεις παράθυρο με θέα την θάλασσα ή "πάρκινγκ" 2 τετραγωνικών για να δένεις το παπάκι σου, θα δώσεις κάτι παραπάνω. Έτσι είναι όμως. Χαζοί είναι οι υπόλοιποι που πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους κάθε χρόνο σε ενοίκια.

Σε έπνιξαν τα χρέη από όλες αυτές τις αγοραπωλησίες και τα χτισίματα; Βρήκες μια δεύτερη δουλειά για να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις; Μην ανησυχείς, γρήγορα θα έρθει η φίλη μας να ζητήσει το ποσοστό της. Γιατί είσαι πλούσιος ρε φίλε. Δεν το ήξερες; Στο λέμε εμείς τώρα. Από την στιγμή που έχεις την πολυτέλεια να έχεις δουλειά πρέπει να πληρώσεις. Για να ζήσουν και οι υπόλοιποι που ψάχνουν αλλά το κράτος - που για όλα φροντίζει - δεν τους βρίσκει. Δεν μπορείς να ζεις εις βάρους του κράτους. Να εκμεταλλεύεσαι τα χωράφια του, το νερό του, τους δρόμους του, τις απίθανες δουλειές με τους καταπληκτικούς μισθούς που προσφέρει. Πώς θα σε βοηθήσει στην δύσκολή σου στιγμή αν δεν του το έχεις δώσει ήδη στο δεκαπλάσιο; Εξάλλου σου κάνει την χάρη να ζεις στα εδάφη του. Γιατί του ανήκουν τα πάντα. Τα έχει κληρονομήσει. Δεν ξέρουμε από πού ή πώς, αλλά εμπιστευόμαστε τον λόγο του. Μην είσαι αχάριστος λοιπόν Τι άλλο θέλεις.;

Οπότε πληρώνεις, πληρώνεις, πληρώνεις. Πληρώνεις για αυτά που δούλεψες, για αυτά που δεν δούλεψες, για ό,τι σου ανήκει και ό,τι είναι κοινό. Πληρώνεις για τη δωρεάν Παιδεία, το δωρεάν Σύστημα Υγείας. Και όταν δεν σου έχει απομείνει τίποτα, μην στεναχωριέσαι πάλι κάτι θα βρεθεί να πληρώσεις.

Να το δείτε, στο τέλος θα μας βάλουν να πληρώνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε. Θα μας εμφυτεύσουν έναν μετρητή κι ανάλογα από την ποσότητα και ποιότητα αέρα που αναπνέουμε θα μας έρχεται κάθε τρίμηνο ο λογαριασμός στο σπίτι.
Μακάριοι όσοι μπορούν να κρατούν την αναπνοή τους!

2 comments:

Unknown said...

παρ'όλα τα περίεργα σύμβολα κατάφερα να σε αποκρυπτογραφήσω, ελπίζω να μην το προκάλεσε το κράτος γιατί τότε έχεις μπει στο στόχαστρο, αλήθεια πόσο κρατάς την αναπνοή σου;;; Breath in breath out... ;)

Σικελια said...

Λες να κινδυνεύω; χεχε! Ευτυχώς που μου είπες για τα σύμβολα, γιατί το firefox παρέμεινε απτόητο. Αν και μου άρεσαν οι πιπερίτσες σαν κόμματα. Έκαναν το κείμενο πιο καυστικό ;)

Δεν θα τους την κάνω την χάρη πάντως. Θα αναπνέω όσο πιο πολύ καθαρό αέρα μπορώ. Κι αν θέλουν, όταν δεν τους πληρώσω, ας μου το κόψουν!