Το πράσινο που ένωνε τα φεγγάρια με τον ήλιο μου διασπάστηκε. Ένα αστέρι κύλησε στο πεζοδρόμιο. Βορά στις πατούσες καλλωπισμένου σκύλου. Ανάσα που φράκαρε και δεν κατεβαίνει.
Μικρό διάλειμμα για διαφημίσεις.
Είμαι θάλασσα... Θάλασσα που ταξιδεύει.., σκάει στα βράχια.., γίνεται σύννεφο.., ξαναγεννιέται. Γαλήνια.., φουρτουνιασμένη.., παιχνιδιάρικη... Κάνω βουτιά στα δικά μου νερά.., ενώνομαι με πελάγη.., υποδέχομαι πεισματάρικα ποτάμια.., συνομιλώ με τον ουρανό.., κοιτώ μέσα μου και ονειρεύομαι...
19 comments:
sikelia mou, καλυτερότερη χρονιά ακόμα και οι γαλαξίες σου από άμμο να γίνουν από γυαλί ;)
Και το γυαλί από άμμο δεν φτιάχνεται? ;)
Καλή χρονιά να έχουμε Πνεύμα!!
Σχεδόν όλα τα γυαλιά του εμπορίου εμπίπτουν σε μιά από τις τρείς βασικές κατηγορίες. Αυτές οι κατηγορίες είναι βασισμένες στη χημική τους σύνθεση. Υπάρχουν πολυάριθμες συνθέσεις, όλες ευδιάκριτες, αν και το λιωμένο πυρίτιο είναι πάντα παρόν.
Το γυαλί είναι εξ ορισμού ένα άμορφο στερεό υλικό που προκύπτει λιώνοντας πυρίτιο με ένα βασικό οξείδιο.
Το γυαλί καλείται άμορφο επειδή δεν είναι ούτε στερεό ούτε υγρό
αλλά υφίσταται σε μιά ακαθόριστη - "υαλώδη" κατάσταση.
Το γυαλί γίνεται από τρεις κύριες πρώτες ύλες, που βρίσκονται εύκολα στη φύση: πυρίτιο, ανθρακικό άλας ασβεστίου και νατρίου.
Τα δευτερεύοντα υλικά χρησιμοποιούνται για να δώσουν ειδικές ιδιότητες στο γυαλί ή για να διευκολύνουν τη υαλουργική διαδικασία.
Με τη μίξη των δευτερευόντων υλικών με τις βασικές πρώτες ύλες στη σωστή αναλογία, παράγουμε διαφορετικούς τύπους γυαλιών,
τα οποία μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις γενικές κατηγορίες:
Γυαλί ασβεστίου - νατρίου:
Αυτό είναι το πιό κοινό εμπορικό γυαλί (90% της συνολικής παραγωγής), και επίσης το πιό φθηνό. Οι χημικές και φυσικές ιδιότητες του γυαλιού ασβεστίου - νατρίου είναι η βάση για τη διαδεδομένη χρήση του.
Το γυαλί ασβεστίου - νατρίου χρησιμοποιείται κυρίως για μπουκάλια, βάζα,
καθημερινά γυαλιά κατανάλωσης, και γυαλί παραθύρων. Περιέχει συνήθως πυρίτιο σε ποσοστό 60-75%, 12-18% σόδα, και ασβέστη 5-12%. Το γυαλί ασβεστίου - νατρίου δεν είναι ανθεκτικό ούτε στις υψηλές θερμοκρασίες ούτε τις ξαφνικές θερμικές αλλαγές, ούτε στις διαβρωτικές χημικές ουσίες.
Γυαλί μολύβδου:
Όπως το όνομα δείχνει ήδη, το γυαλί μολύβδου έχει υψηλό ποσοστό
οξειδίου του μολύβδου (τουλάχιστον 20% της ποσότητας).
Το γυαλί μολύβδου έχει μια σχετικά μαλακή επιφάνεια, καθιστώντας το κατάλληλο για την διακόσμηση της, μέσω λείανσης, κοπής, και διαδικασίας χάραξης. Αυτό το γυαλί δεν θα αντισταθεί τις υψηλές θερμοκρασίες ή τις ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία.
Γυαλί βορίου - πυριτικών αλάτων:
Η τρίτη σημαντική ομάδα, είναι κάθε γυαλί πυριτικών αλάτων που έχει τουλάχιστον 5% βορικού οξειδίου στη σύνθεσή του. Παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αντίσταση στις θερμικές αλλαγές και τη χημική διάβρωση.
Χάρη στις ιδιότητές του, αυτό το γυαλί είναι κατάλληλο για εγκαταστάσεις χημικών βιομηχανιών και εργαστήρια, για αμπούλες και φιαλίδια στη φαρμακευτική βιομηχανία, για λαμπτήρες μεγάλης ισχύος, κ.λ.π.
Το γυαλί βορίου - πυριτικών αλάτων χρησιμοποιείται επίσης για οικιακή χρήση, σε μαγειρικά σκεύη και άλλα προϊόντα, ανθεκτικά στη θερμότητα.
Αγαπητέ κύριε ανώνυμε,
θα σας έλεγα ευχαριστώ για την καλή σας πρόθεση να εμπλουτίσετε τις γνώσεις μου, αλλά ξεχάσατε το αγαπημένο μου υλικό.
γυαλί ουδ.
* στερεό, διάφανο ή ημιδιάφανο υλικό που παρασκευάζεται από λιωμένη άμμο και ένα μείγμα κυρίως από πυρίτιο, οξείδιο του ασβεστίου και νάτριο
Καλή σας μέρα και σας θέλω πιο ακριβή την επόμενη φορά ;)
Στα όρια του να θεωρηθεί πως καταχράζομαι την φιλοξενία σας, θα ήθελα να σας σημειώσω πως η "ακρίβεια" που ζητήσατε δεν εκφράζεται με τον ατυχή, ελλιπή και γενικό ορισμό που παραθέσατε, αλλά με την ανάλυση που κατέγραψα παραπάνω.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα χρησιμοποιήσετε ένα σχολικό βιβλίο για να καταλάβετε τον ορισμό κάποιας έννοιας, μην είστε απόλυτα σίγουρη πως θα έχετε ενημερωθεί σωστά.
Για την επιστημονική κοινότητα ο ορισμός που παραθέσατε ακούγεται κάπως έτσι:
γυαλί ουδ.
* μπλα, μπλα μπλα, μπλα μπλα μπλα μπλα, μπλα μπλα, μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα, μπλα μπλα μπλα.
ευχαριστώ και πάλι για την υπομονή σας μαζί μου.
είδες τι κάνει το γυαλί;;;;;)
Αγαπητέ κύριε ανώνυμε,
Σας διαβεβαιώ ότι δεν ήθελα να θίξω την επιστημονική κοινότητα. :p Αν και -μεταξύ μας- ο ορισμός μου αντλήθηκε από έγκυρη πηγή. Παρόλο βέβαια που καθόλου δεν περιφρονώ τα σχολικά βιβλία.
Αφού θέλετε να είσαστε τόσο τυπικός όμως, την επόμενη φορά θα ήταν προτιμότερο να υπογράφατε με το όνομά σας. Όπως θα γνωρίζετε κανένα μέλος της διαβόητης επιστημονικής κοινότητας δεν στέλνει ανώνυμες επιστολές.
Φιλικούς χαιρετισμούς,
Από την "μπλα μπλα" αυτού του blog ;)
Θρύψαλα το γυαλί street spirit ;) Και μου το έγραψες και για καλύτερο...
Ευχαρίστως να "αποκαλύψω" την ταυτότητά μου, αν αυτό εξυπηρετεί το θέμα που δημιουργήθηκε.
Έχω όμως την υπόνοια ότι το μόνο που θα εξυπηρετήσει θα είναι η περιέργειά σας, και συνεπώς προτιμώ να διατηρήσω την ανωνυμία μου και να χαθώ μέσα στη νύχτα...
Με ειλικρινά αισθήματα εκτίμησης,
Ένα ανήσυχο πνεύμα.
Συνάμα με την περιέργειά μου -την οποια δεν θα αρνηθώ- εξυπηρετεί και την επικοινωνία. Προς το παρόν, λοιπόν, θα αρκεστώ στο "ανήσυχο πνεύμα". ;)
Ελπίζω να μην χαθήκατε πολύ μέσα στη νύχτα και το ξημέρωμα να σας βρήκε σε ηλιόλουστο ξέφωτο.
Τις καλημέρες μου :)
τα θρύψαλα καθρεφτίζουν πολλές πραγματικότητες, επομένως δεν είναι κακό να γίνει το γυαλί θρύψαλα, ίσως να είναι και καλύτερα ;)
Δεν είναι λίγες οι φορές που χάθηκα σε πολλαπλές πραγματικότητες. Μπορείς όμως να είσαι αληθινός σε όλες?
Ανώνυμε, εκεί όπως θα χάνεσαι μέσα στη νύχτα με προσοχή επιστήμονα φίλε μου, μην πατήσεις κανένα γυαλί.
anonymos2
Πολλή ανωνυμία σε αυτό το post...
Revoluciones que vendrán
Pero una estrella lleva tu nombre...
sikelia, μάλλον ο μπλογκερ φταίει που βλέπεις πολλούς ανώνυμους το ίδιο έχω πάθει και γω και όσοι δεν έχουν γραφτεί στο νέο μπλόγκερ δεν τους αναγνωρίζει και τους βγάζει ανώνυμους ;)
Α, ρε Σικελία... Γυαλιά-καρφιά στο comment area... :-p
Μη μασάς, κορίτσι μου... Σχεδίαζε γαλαξίες με όποιο υλικό θες... Και με τη σκέψη ακόμα, θα δημιουργηθούν. :)
Και το μικρό διάλεμμα έγινε μεγάλο....
Καλημέρα από Θεσσαλονίκη
Σ;)
Που είσαι Σικελία?
Σ'έχασα.
Γράψε κάτι. Ο καλλωπισμένος σκύλος, μοιάζει ξεχτένιστος μετά από τόσο καιρό...
Post a Comment